19 Kasım 2012 Pazartesi

PEKMEZ KAN YAPAR MI?


Çocuklarımıza yedirmeye çalıştığımız pekmezle ilgili yararlı olduğunu düşündüğüm yazıyı paylaşıyorum sizinle..
Pekmez
Pekmezlik üzümler havan ve pres gibi çeşitli şekillerde sıkılır ve üzümlerin suları elde edilir. Ekşi olan bu şıra 50-60 derecede 10-15 dakika kaynatılıp içine pekmez toprağı eklenir.Toprak katma işlemiyle şıranın durulması, çökelti oluşturarak süzmenin kolaylaşması ve üzümden gelen ekşiliğin bir nebze alınması sağlanır.

Pekmezin demir deposu olduğu, kan yaptığı, enerji verdiği halk arasında bilinen faydalarıdır. Mineral maddelerin eksiklikleri durumunda vücudumuzda çeşitli gelişme bozuklukları ortaya çıkmaktadır. Bu bozuklukların en önemlilerinden biri, kanımızda oksijen taşınmasını sağlayan hemoglobinin yapısında bulunan demir elementidir. (+2) değerli demir, kanımızda oksijen taşımada vazifeli molekül olan hemoglobinin yapımında kullanılır. Ayrıca kemik iliğimizde önemli bir düzenleyici etken olarak da iş görür. Vücudumuzdaki savunma hücreleri kemik iliğinden üretildiği için herhangi bir arıza varsa vücudumuz hastalıklara karşı savunmasız kalır. Tablet halinde alınan (+3) değerli demirin, (+2) değerli demire dönüşebilmesi için vücutta ayrı bir işleme tabi tutulması gerekir. C vitamini eksikliği gibi bazı durumlarda demirin bu dönüştürülme işlemi gerçekleşemez. İşte bu kritik durumda pekmez devreye girer. Çünkü pekmezdeki demir insan bünyesinin çok rahat kullanabildiği (+2) değerli demirdir. Herhangi bir işleme gerek kalmadan sadece pekmezle beslenildiğinde bile günlük demir ihtiyacının %35’i karşılanabiliyor. İşte özellikle kışın sofralarımızdan eksik etmediğimiz pekmezin öyküsü böyle.
Hazırlayan: Serpil Sofçu Kesgin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder